Ik lees hier vaak goede tips, over het opvoeden van honden. Maar werken die tips nu bij elke hond?
Een Border Collie, en een herder bijvoorbeeld, die zijn erg baas gericht. Een boxer, zoals ik zelf heb, staan bekend als koppige eigenwijze honden. Ze hebben oog voor alles, behalve voor de baas
Het zijn schatten, maar de boxers die ik ken, doen alleen wat ze willen. Dat vinden wij leuk aan een boxer, maar goed, soms is het ook frustrerend.
Welke honden zijn nog meer moeilijk opvoedbaar, en heb je zelf zo'n ras (gehad)?
Ervaar jij het ook wel eens als frustrerend, als je van die hele brave honden blij nar hun baas ziet toerennen, bij 1 commando en jij 10 x roept, en je hond nog net zijn middelvinger niet opsteekt
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke honden zijn nu "moeilijk" opvoedbaar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Whaha Aiko zit middenin de puberteit dus die steekt overal zn middelvinger bij op
Witte herders staan er geloof ik ook niet om bekend, dat ze heel lang de concentratie kunnen vasthouden hè
Heb hier ook zo'n schatje dat direct luistert !
Nou ze willen actie dus dan willen ze niet eerst een poos wachten op iets, dat is wel lastig. In de pubertijd kunnen ze soms je bloed onder je nagels weg halen
Positief opvoeden vind ik bij elke ras passen, alleen de duur van een oefening verschild. als je een eigenwijs ras hebt dan moet je meer geduld uitoefenen, ook met het vinden van iets (kan lekkers zijn of een bal als beloning) waar ze graag wat voor willen doen. Maar met een eigenwijs ras moet je geen wonderen verwachten natuurlijk.
Zo heeft ieder ras wel wat, zijn voor en na delen.
Ik ben van mening dat ieder ras zijn karakter eigenschappen heeft. Toch denk ik persoonlijk dat meer gelegen is aan het feit hoe de hond vanaf dag 1 bij z'n geboorte word behandeld en de daarop volgende maanden en jaren. Uiteindelijk denk ik dat je bij ieder hond iets kunt bewerkstelligen maar het ligt vaak aan het inconsequent gedrag van de bass dat de hond niet goed luistert.
Tuurlijk gaat het bij de ene hond wat moeizamer als de andere, dit wijten we dan het soort ras maar ik denk uiteindelijk dat als de baas bij welke hond dan ook consequent is dat hij/zij z'n doel zal kunnen bereiken maar dan spreek ik wel over de normale basis opvoeding niet of een hond capabel is om ipo te doen dat is different koekies.
Geen een hond is eigenlijk moeilijk.
Het ligt aan de opvoeding van de baas.
En veel dingen ook dat een hond moeilijk wordt ligt vaak aan de opvoeding en aan de basis.
Hoe ga je met je hond om.
Heb al 47 jaar honden.
En eerlijk gezegd nooit probleemhonden gehad.
Liefde geduld doet wondere
onze jack-russell pup lisa is heel moeilijk op dit moment
Ik vind ook dat ik tot nog toe geen hond heb gehad die niet te opvoeden was.
Verschil van karakter is er wel.
Maar dat is wel met training te hanteren. Als je dit ontdekt heb, weet je ook waar je op moet letten.
Buiten de basis is het belangrijk dat je ook het karakter van je hond leert kennen.
Dat is mijn ervaring.
Helemaal met je eens Hanna
er zijn wel degelijk honden die moeilijk en eigenwijzer zijn,. dus moeilijker opvoedbaar. moet je meer tijd en energie insteken hoor. per ras ligt dat verschillend hoor gr myriam
Landseer=hardleers
Je moet er tegen kunnen dat ze zelf bepalen of dat het comando wat jij gaf zin had, ergens op sloeg, gezien de omstandigheden wel of noet opgevolgd moet worden. Ze doen het wel, meestal en ze kunnen het zeker, maar het blijft afwachten
Dat wil niet zeggen dat het zgn probleemhonden wijn, wel als ze in de verkeerde handen terecht komen, dan heb je zo een probllem, maar je kunt een heel eind met ze komen hoor. Je hebt wel geduld nodig.
Tja..
en toch lopen er genoeg honden dioe niet te heropvoeden zijn zoals jullie dat zo mooi zeggen.
En dat het altijd maar aan de baas ligt als een hond moeilijk doet/is.
Sorry maar dat ben ik grotendeels met jullie eens, maar geloof me dit gaat echt niet voor 100% op.
De reden waarom ik hier nu op reageer is dat iedereen maar gaat denken die ervaring met honden heeft dat het nooit "fout"kan gaan als je een hond goed opvoed.
En dat is gewoon niet waar.
Vind het te makkelijk om te zeggen dat het altijd aan de opvoeding ligt.
Er zijn verschillende rassen die dingen minder snel op pikken en een minder grote will to please you hebben.
Dat zou je als moeilijk kunnen typeren, en zal ook soms door mensen zo ervaren worden.
Andere kiezen daar juist bewust voor omdat ze het juist iets vinden hebben.
Volgens mij verschillen bullen en boxers niet zoveel van karakter.
ik denk dat je even moet uitvinden wat jouw hond leuk vind of goed op reageert en daar handig gebruik van maken.
Dat werkt bij diesel iig goed
@ bart.
Dat klopt wel, maar daarom is het ook belangrijk dat een hond qua karakter goed bij jou past.
en dat je de minder leuke eigenschappen in goede banen weet te leiden.
Helemaal mee eens Angela.
Teckels staan er ook bekend dat ze behoorlijk eigenwijs zijn
Maar dat is wel een eigenschap wat me aantrekt, je moet geduld hebben.
Maar ik denk dat ieder ras wel 'iets'heeft.
Ik denk dat het de kunst is om in te kunnen spelen op het karakter van de hond. Zelf heb ik kuvasz, zeer zelfstandig werkende honden, onomkoopbaar, luisterend alleen wanneer ze er het nut van in zien.
Is dit moeilijk!!??? Nee vind ik niet! Het is een kwestie van invoelen. Wat kan ik zelf bijdragen om deze hond zo te begeleiden dat ze kunnen functioneren in een zeer drukke maatschappij , waar steeds minder plaats is om honden zoals zij tot hun recht te laten komen. Het is een uitdaging om met dergelijke honden te werken. De meeste mensen willen de uitdaging niet aan gaan .En dan hebben ze een probleemhond. Dit geldt niet alleen voor de kuvasz maar voor elk willekeurig ras.
Mijn eerste hond was een boxer. Het probleem wat de topicschrijver heeft heb ik nooit gehad. Ze was een supergehoorzame hond, die volgde als een schaduw!
Spelenderwijs met veel invoelend vermogen, en je krijgt iedere hond gehoorzaam. Heb al 40 jaar honden, niet de makkelijke karakters, maar nooit problemen gehad die onoverkomelijk waren. Geen pluim voor mij maaar ... voor het fenomeen hond als huisdier!
Ridgebacks!
precies annelies! ik ben het helemaal met je eens.
Ik merk dat veel mensen een hond kiezen op basis van uiterlijk, maar dan niet goed weten hoe ze moeten voorzien in de behoeften van de hond, waardoor er gedragsproblemen ontstaan.
De ene mens kan beter invoelen dan de ander.
maar sommige mensen zijn ook eigenwijs, zoals onze overbuurvrouw. zij heeft een heidelwachter. hartstikke leuk en vooral energiek beestje. ze kan dat drukke gedrag niet de baas en slaat hem ook regelmatig . hij mag nooit los, wat hij luistert niet. (logisch, ik zou ook niet terugkomen, als ik weet dat ik een draai om mijn oren kreeg). hij kluift aan zijn poten, etc.
ik zou dan bv elke dag lekker een eind met hem gaan fietsen, want ik denk dat hij gewoon gek wordt van zijn eigen energie.
maar dat wil ze allemaal niet horen, want haar vorige heidelwachter kreeg op latere leeftijd problemen met gewrichten, dus veel beweging is slecht (???)
ook de fokker had tegen haar gezegd, dat hij veel weinig spieren opgebouwd had voor 1 jaar oud. maar ze weigert iets anders uit te proberen.
arm beestje.....
Ik ben het helemaal eens dat er verschil in rassen zit.
Wij ervaren het nu zelf gezien we mechelaars en boxers africhten.
maar ben er ook 100% van overtuigd dat er in de fok al opgelet kan worden hoe een hond uit zal pakken.
We trainen ook honden voor andere mensen, en heel duidelijk hierin is het dat uit bepaalde lijnen (heb het nu over de boxer)geen enkele werkdrift meer aanwezig is, hetgeen natuurlijk uiterst zorgwekkend.
wanneer dit niet meer terug te vinden is bij de hond, zal je er zeker veeeeel meer tijd energie en geduld in moeten stoppen om er gehoorzaamheid voor terug te krijgen......
Helemaal eens met Annelies!
Dat hangt van de trainingsmethode af, als je bijv. veel traint met belonings koekjes en je hebt een hond die niet echt van eten houd laat staan belonings brokjes dan is de trainingsmethode niet echt effectief
Een 'Will to please' heeft elke hond, maar een will to please die of deze baas is afhankelijk van de opvoeding.
Ja een will to please me, dat heeft inderdaad iedere hond.........
De juiste motivator of dat nu een voertje,een bal of wat anders is, zorgen dat je de leukste bent, onvoorspelbaar en spannend bent dus dat je interessant voor de hond bent en blijft dan is geen een hond moeilijk opvoedbaar/trainbaar. Bij de een misschien wat meer geduld en het zoeken naar de juiste motivator kost misschien wat meer tijd voor je dat uitgevonden hebt. Daarnaast de juiste internatie van je stem dan kom je bij elke hond een heel eind. Daarnaast kijken naar de gevoeligheid/karakter van de hond en daar op in spelen.
Eindeloos roepen heeft geen zin en is funest want de hond leert dan om juist niet te luisteren en hij hoeft niet op het baasje te letten want dat doe het baasje wel.
Echt moeilijk opvoedbaar is de teckel niet, maar ze zijn wel zeer eigenwijs. Hier moet je tegen kunnen en het geduld er voor hebben.
NEWFOUNDLANDERS .......
een newfoundlander is heel laat volwassen, veel geduld heb je nodig. erg ? vind ik niet, maar vele hondeneigenaren die bijvoorbeeld een hond hebben gehad zoals een border, herder, golden, labrador, dat zijn honden die veel voor de baas doen.
een newfoundlander, is best baas gericht, maar wel als het zijn voordeel is, anders niet.
zelf heb ik nimmer problemen met mijn honden gehad. maar hoor toch vaak het geluid, als de hond niet direkt luisterd, van....nou ik zou het toch even aanpakken, dat moet je niet doen bij een newfoundlander, daar zal je nimmer van winnen.
de please hebben ze, maar daar is tijd voor nodig, dus veel geduld, heb je dat niet ? geen newfoundlander nemen.
je moet het karakter van de hond kennen om hem/haar te kunnen sturen, en wat mij betreft zijn er echt wel verschillen in "moeilijkheid".
heeft veel te maken met hoe honden op de baas gericht zijn, waar zijn ze voor gefokt, zelfstandig werken, voor de baas werken, jagen, of bewaken, zelfstandig jagen (zoals vee terriers bv).
ik heb ooit voor iemand een duitse herder getraind, dat vond ik een eitje, klinkt misschien flauw, maar vergeleken bij mijn onverzettelijke, eigenzinnige middenslag schnauzer, was het totaal ander soort hond, zo makkelijk volgzaam te krijgen, werkelijk, alleen zat daar een soort nerveusheid in, die de schnauzers totaal vreemd is.
maar ik vind wel dat er grote verschillen zijn, of je een malthezer opvoedt (en das ook gewoon een hond) of een jackrussel terrier........ das ook gewoon hond, maar wel een terrier.
schnauzeres zijn eigenzinnig, zijn ook zelfstandige honden, maar met een intense trouw aan de baas, de Ries vind ik persoonlijk een machtig dier, wat je met veel rust en geduld moet begeleiden, maar wel makkelijker dan de middenslag, omdat hij meer "werkwillig" is, en de middenslag, poeh, de peper en zouten, daar zitten echt moeilijke honden bij.
nee, ik vind niet alle honden even gelijk in trainbaarheidk cq opvoeding.
ik vind mijn ras niet frustrerend omdat ik ook geen volzame honden verwacht.
Mensen die herders en volgzame honden gewoon zijn en overschakelen naar een hond van rasgroep 5, kunnen veeel frustraties krijgen
De Shiba is een topvoorbeeld hierin :lol:
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke honden zijn nu "moeilijk" opvoedbaar?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?